tirsdag den 23. april 2013

Tre fantastiske strikkebøger

I onsdags kom der endelig en sms fra biblioteket om, at strikkebøgerne af Åse Lund Jensen (ÅLJ), som jeg havde bestilt, var hjemkommet. Op på cyklen og ind på biblioteket. Forventningen om, at kunne blive klogere på strikketeknik og modelberegning var høj. Et hurtigt gennemsyn inden de blev kørt gennem scanneren var da også nok til at se, at forventningen holdt stik.

Men bøgerne er meget mere end strikketeknik og modelberegning: De er kulturarv! I "Moderne strik efter danske almuemønstre" (1959) har hun, sammen med Karen Lind Petersen, omsat egnstypiske mønstre til "tidens faconer" i håbet om, "at disse nationale mønstre, til alle tider, må have deres egen værdi". Nogle af mønstrene går igen på flere af ÅLJ´s modeller i "Strikning" (1974) og "Strik noget andet" (1976) fx. det lollandske Gåseøjemønster (diamantformet) og det færøske Timeglasmønster. Sidstnævnte er brugt på en plaid i "Strikning", som Helga Isager også har fortolket og medtaget i sin Home Collection ligesom netmønsteret i den smukke Rosenbort går igen i 80´er blusen i Helgas "Strikketøj", så mønstrene beviser deres værdi. Tiden er godt nok løbet fra faconerne, men mønstrene er tidløse. Der er masser af inspiration at hente.

"Strikning" er en rigtig god lærebog. Den er en guldgrube af grundige forklaringer på strikketeknikker og modelberegninger ledsaget af instruktive tegninger og strikkeprøver, som man kan afprøve på bogens modeller eller sine egne. Der også et afsnit om, hvordan man udvikler mønstre udfra grundteknikkerne i de 4 mønstertyper. Ret smart, syntes jeg. Elsker den bog.

I "Strik noget andet" arbejdes med fladernes udtryk. Gardiner og vægstykker i traditionelle hulmønstre som Diamant og Påfugl i bast, hør og uld eller rumdeler og pude i neverkont strikket i sort og hvid Spinni på flere numre for tykke pinde, for at nævne nogle. Traditionelle mønstre og nye, eksperimenterende teknikker mødes og strik bliver til tekstilkunst. Anvisningerne på eksperimenter med forskellige mønstertyper er inspirerende og brugbare. Jeg er vild med vægstykket Fløjtespillere, som rigtig gerne må hænge i min stue ved juletid.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar